top of page

Elīnas Troščenko lekcija: Dokumenti, robeža un valsts mainīgā klātbūtne



28.05.2024 plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas AsiaRes lasītavā (M stāvā) Latvijas Antropologu biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Nozaru literatūras centru aicina uz Elīnas Troščenko lekciju DOKUMENTI, ROBEŽA UN VALSTS MAINĪGĀ KLĀTBŪTNE. ANTROPOLOĢISKI IESKATI NO KIRGIZSTĀNAS.


Robeža un dokumenti ir vieni no centrālajiem elementiem valsts iedzīvotāju pārvaldības sistēmā. Birokrātisko tekstu un valsts teritorijas materiālie elementi īsteno valsts kontroli un pārvaldi, bet šiem elementiem ir arī tālejošāka rezonanse, kas pārsniedz to acīmredzamo pielietojumu. Prezentējot etnogrāfisko materiālu no lauka pētījuma Kirgizstānā par valsts izpausmes veidiem Kirgizstānas pierobežā dzīvojošo uzbeku dzīvē, lekcija izgaismo, kā cilvēki piedzīvo un mijiedarbojas ar tādiem valsts apliecinājumiem kā robežas un dokumenti.


Šis pētījums parāda, kā robežu fiziskā izpausme, proti to morfoloģija, spēj radīt jaunus socializēšanās veidus un kā dokumentācijas prakses liecina par dinamiskumu pašas valsts izpausmes procesos, norādot uz tās mainīgo klātbūtni. Sniedzot antropoloģisku ieskatu par robežām un dokumentiem, lekcija ilustrēs, kā dažādas dokumentu un robežu modalitātes caurvij, veido un ietekmē pierobežas iedzīvotāju dzīvi uz Kirgizstānas un Uzbekistānas militarizētās robežas un atbalsojas cilvēku ikdienā.


Elīna Troščenko ir sociālantropoloģijas doktore un specializējas politiskajā antropoloģijā, pētot pilsonības, teritorializācijas un valstiskuma procesus un to mobilizācijas. Elīna ir veikusi ilglaicīgus lauka pētījumus Gruzijā un Kirgizstānā, pētot mijiedarbību starp valsti un institucionalizētām sabiedrības grupām, kā bezvalstniekiem un iekšzemes bēgļiem. Šobrīd Elīna strādā Global Research Programme on Inequality (GRIP) Bergenas Universitātē Norvēģijā.


Comments


bottom of page